​Hrozba rozšíření ultrapravicových směrů nepochází z české politické scény, jak se snaží některé levicově smýšlející strany prezentovat, ale z budoucích obyvatel Evropy. Otázkou také je, jestli lze dostatečně přesně odlišit krajní levici od krajní pravice.

Definice ultra levice a ultra pravice

Z definice krajní pravice vyplývá, že se jedná o směr inklinující k autoritářství, krajnímu nacionalismu a šovinismu, etnocentrismu až rasismu, antisemitismu a xenofobii. Ultra levice vyznává anarchismus a komunismus. Komunismus spojujeme se ztrátou / absencí soukromého vlastnictví (někteří naopak s myšlenkou společného vlastnictví, což je eufemismus pro totéž). Anarchie rovná se bezvládí. Historické příklady anarchie známe například z Velké francouzské revoluce nebo Říjnové revoluce. Obě revoluce doprovázel teror.

Antifa a Ivan Bartoš

Představitelem ultra levice je i antifašistická akce, zkráceně Antifa, která se prezentuje jako neformální levicová síť zaměřená na potírání extrémní pravice. První Antifa byla vytvořena v roce 1932 Komunistickou stranou Německa jako militantní organizace proti rostoucímu nacistickému hnutí. V současnosti je Antifa (též AFA) síť lokálně působících a dobrovolně nadnárodně sdružovaných radikálů, tj. extrémně levicových militantních skupin. Skupiny se vymezují jako antifašistické, antibolševické, antinacistické (viz též https://www.antifa.cz/content/kdo-jsme).

Demonstrací Antify se aktivně účastnil také předseda Pirátů Ivan Bartoš. Hesla typu „Migranti vítejte, nacisti padejte“ tvoří pravidelný kolorit, přičemž za nacistu je automaticky pokládán každý odpůrce přijímání migrantů. (Zdroj např.: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/FOTO-Ivana-Bartose-s-levicackou-Antifou-Hrdej-Nestydim-se-508567)

Antisemitismus v krajní levici

V roce 2015 předseda Pirátů spolu s ex-kandidátem do senátu Tomášem Tožičkou (stručné bio viz např. https://wiki.pirati.cz/lide/tomas_tozicka) podepsali Otevřenou žádost od upuštění od pořádání festivalu Dny Jeruzaléma v rámci akce Plzeň 2015. Tožička kandidaturu stáhnul poté, co se jeho kresba Davidovy hvězdy s hákovým křížem začala probírat na sociálních sítích. Tožička se také proslavil prohlášením, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti (např. zde https://www.reflex.cz/clanek/komentare/99961/senatnim-kandidatem-tozickou-se-pirati-otevrene-prihlasili-k-levicovemu-extremismu.html)

Piráti jako ultralevice s prvky ultrapravice

Z veřejně dostupných informací (tisk, web) můžeme dovodit, že Pirátská strana, nebo alespoň její hlavní představitelé, resp. jejich program a ideologie v sobě snoubí jak prvky ultra levicové (účast v Antifě a automatické srovnání odpůrců migrantů s fašisty), tak ultra pravicové (antisemitský nádech).

Piráti a komunistické praktiky

Pokud jde o utralevicový komunismus, Piráti nezůstávají pozadu. Testu ústavnosti čelila například původní snaha o prolomení mlčenlivosti advokátů (viz zde https://www.lidovky.cz/domov/ceska-advokatni-komora-pirati-jakub-michalek-mikulas-ferjencik-tomas-sokol.A180306_103330_ln_domov_rsa), snaha o zásahy do vlastnictví ve formě kontroly spotřeby všech bytů v Praze sběrem dat od dodavatelů energií, dávání moci domovním schůzím, které by měly rozhodovat o tom, kdo, koho a za jakých podmínek může ubytovat přes Airbnb (https://www.forum24.cz/majitele-nemovitosti-pozor-pirati-se-rozhodli-vratit-byty-prazanum/) (Dejavu pro pamětníky – pamatujete institut domovního důvěrníka?). Zajímavý je také manuál pro MPSV k vytvoření (téměř estébácké) složky pro lustraci „(nejen) vedoucích zaměstnanců“ ve veřejném i privátním a neziskovém sektoru. V tomto manuálu navrhují mimo jiné i získávání informací v katastru nemovitostí a lustraci na sociálních sítích včetně dotazů na potenciální zaměstnance u osob v místě znalých (zdroj: https://www.forum24.cz/majitele-nemovitosti-pozor-pirati-se-rozhodli-vratit-byty-prazanum/ ) Mezi rizikové faktory patří dle manuálu mimo jiné i šíření extrémistických názorů. Mezi extrémisty řadí Piráti i SPD a komunisty (Zdroj: https://www.info.cz/volby/komunalni-volby-2018/nebudeme-jednat-s-extremisty-ubezpecuji-pirati-v-brne-radi-mezi-ne-slusne-lidi-spd-i-kscm-35320.html) Kdyby si podobné návrhy dovolila KSČM, to by bylo řádné pozdvižení….

Dosáhli jsme anarchie

Co se týká druhého zásadního rysu krajně levicových stran – anarchie, můžeme konstatovat, že bezvládí na některých místech již existuje. V desítkách no-go zón, kam se rozumný člověk neodváží ani za dne, ve kterých policie totálně vyklidila policejní stanice a kam pro jistotu už ani nechodí, již částečná anarchie vládne. Nerespektování a napadání policejních složek v zemích západní Evropy lze sledovat na mnohých videích. Některá videa či články lze stále ještě nalézt. Je veřejnou pravdou, že za vznikem no-go zón jsou nyní také migranti, často (ne-li úplně) nelegální.

Jen více anarchistických zón

Jediní europoslanci, kteří hlasovali pro podporu nezákonné migrace jsou Piráti.

Evropský parlament 21. října 2019 hlasoval o usnesení, které požaduje, aby Evropská komise a členské země EU více pomáhaly pašerákům lidí, kteří vozí do Evropy nelegální migranty z Afriky. Usnesení se týkalo i otevření přístavů pro příjem lodí s migranty z Afriky, evakuaci detenčních zařízení v Libyi a přesunutí tam umístěných migrantů do EU a pro aktivní přerozdělování do dalších států EU. (Zdroj: https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733476 )

Je známo, že v případě Afriky se jedná převážně o ekonomické migranty. V detenčních zařízeních v Libyi je poměr muži-ženy cca 90 ku 10. (k migraci do Evropy viz https://www.youtube.com/watch?v=8KFO6pTQOx4)

Průkopníci ultrapravice v Europě

Šovinismus, tedy nadřazenost jedné sociální skupiny nad druhou, se u mnoha migrantů projevuje nejen jako nadřazenost nad Evropany obecně, ale zásadním je i tzv. mužský šovinismus, neboli nadřazenost mužů nad ženami. Také antisemitismus je velkou hrozbou, která se již začala v oblastech s větším počtem migrantů fakticky projevovat (případy z Francie jsou obzvlášť odstrašující). Nelze také bagatelizovat, že mnozí uprchlíci jsou pro autoritářské režimy. Nesnášenlivost k jiným náboženstvím se projevuje například ničením kostelů a dalších kulturních symbolů křesťanství. (viz https://popovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747134).

A co na to obyčejný český občan ?

Nechci ultralevici. Nechci ultrapravici. Mám hlubokou empatii k ženám i dětem, které trpí v táborech plných migrantů na jihu Řecka či jinde. Trpí však nejen kvůli hrozným hygienickým podmínkám a nedostatku základních potřeb. Oni trpí také kvůli téměř každodennímu znásilňování žen i malých dětí ze strany mužů (zdroj: https://www.info.cz/svet/hruzy-z-reckych-uprchlickych-taboru-znasilneni-zazila-i-ctyrleta-divka-8305.html). Nechci uprchlíky, protože mezi i uprchlíky jsou také bývalí vojáci. Nechci podporovat převaděče, kteří si vydělali dost peněz na cestu i nákup dokladů,. Nechci za svoje peníze podporovat mladé zdravé muže.

Ve světle shora uvedených skutečností a s úctou k naší zemi, lidem a Evropské unii pokládám následující otázku za zcela legitimní:

Což takhle ponechat naši zemi jako nutnou oázu pro prchající Evropany z oblastí obsazených migranty? Nebude to nakonec větší pomoc pro všechny?

Zdroj: https://kristofikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751699